Buzele crăpate reprezintă o afecțiune neplăcută și dureroasă. Acestea necesită multă atenție și îngrijire corespunzătoare. De ce devin buzele crăpate? Care sunt cauzele? Descoperiți cele mai bune metode pentru ameliorarea buzelor crăpate și toate răspunsurile la aceste întrebări dificile.

Buzele crăpate – cauza

Gene. Ca să fiu sunceră, există numeroase motive pentru care vi se poate întâmpla să vi se crape buzele. Nu este întotdeauna ceva ce puteți controla, mai ales atunci când cauza este de natură genetică. Se poate dovedi că suferiți de problema buzelor crăpate cronic. Dacă v-ați confruntat vreodată cu psoriazis sau eczeme, sunteți mai predispuse la crăparea buzelor.

Alergii. Cauza crăpării buzelor poate fi, de asemenea, o alergie. Inflamarea supărătoare a pielii poate avea ca sursă o reacție alergică la pasta de dinți sau unele produse cosmetice de machiaj. Ar trebui să luați în considerare evitarea unui anumit produs pentru un timp și problema se poate rezolva de la sine. Totuși, dacă eliminați această posibilitate și buzele sunt în continuare crăpate, consultați un dermatolog pentru a face toate testele necesare și găsi cauza.

Arsuri solare. Pielea buzelor poate fi afectată de arsuri solare. Buzele sunt mai predispuse la arsuri și deteriorare deoarece pielea este excepțional de subțire și sensibilă. Cancerul de piele poate, de asemenea, afecta zona buzelor. Protejați-vă buzele când ieșiți afară. Buzele crăpate din cauza expunerii la soare este o probemă mult mai gravă decât credeți. Această deteriorare poate duce la o afecțiune gravă – cheilită exfoliativă. Este o afecțiune precanceroasă care necesită tratament farmacologic corespunzător.

Deshidratare. Știți perfect de bine ce impact imens are apa asupra organismului. Dacă aveți buzele uscate și crăpate, cauza poate fi deshidratarea organismului. Încercați să consumați multă apă și veți observa îmbunătățirea pielii buzelor în cel mai scurt timp (evident, dacă există o afecțiune preexistentă cu care ați fost diagnosticată, dar consumul unei cantități mai mari de apă nu este niciodată o idee rea!). Pielea buzelor este foarte subțire și nu dispune de glande sudoripare, fiind astfel de câteva ori mai predispusă la deshidratare decât alte zone ale corpului.

Umezirea buzelor. Dacă vă umeziți constant buzele, nu vă așteptați ca acestea să aibă o condiție favorabilă. Umezirea buzelor oferă o ameliorare temporară deoarece atunci când saliva se usucă, buzele devin din nou uscate și veți continua să le umeziți iar și iar. Este un cerc vicios care nu va soluționa problema buzelor crăpate. În loc de a umezi buzele, folosiți un balsam de buze și renunțați la acest obicei nefavorabil.

Aerul. În special aerul uscat. Vântul, smogul și aerul nu au un impact benefic asupra pielii sensibile a buzelor. Folosiți un balsam de buze pentru a le proteja împotriva acțiunii nefavorabile a factorilor atmosferici.

Regimul de îngrijire a buzelor crăpate

În primul rând, țineți un balsam de buze hidratant la îndemână tot timpul. Acesta vă va proteja buzele împotriva deshidratării și crăpării. Folosiți un balsam de buze de protecție pentru a proteja buzele împotriva deteriorării.

Acordați atenție compoziției produselor cosmetice. Unele dintre acestea conțin alcool, care este nociv la nivelul buzelor, provocând iritații și deshidratare excesivă. Asigurați-vă că produsul ales conține mai multe ingrediente naturale.

Dacă aveți buzele crăpate, renunați la luciul de buze și la ruj deoarece ingredientele din conținutul acestor produse pot irita și mai mult pielea.

Consumul alimentelor picate atunci când aveți buzele crăpate pote, de asemenea, provoca durere. Încercați să le evitați atunci când aveți buzele uscate. În timpul tratării buzelor crăpate, încercați să nu le expuneți la frig, căldură excesivă sau vânt putermic.

Metode pentru acasă pentru buzele crăpate

Untul de shea, uleiul de măsline și uleiul de cocos pot ajuta la calmarea iritațiilor și combate pielea uscată a buzelor. Uleiurile au acțiune regenerativă și creează un filtru natural UV care protejează buzele împotriva condițiilor atmosferice nefavorabile.

Folosiți ingrediente naturale. Atunci când tratați buzele crăpate, mierea este ideală deoarece conține vitamine, enzime și aminoacizi care hidratează epiderma. În plus, mierea are acțiune antibacteriană și bactericidă, astfel încât vă va ajuta să obțineți buze suple și hidratate, prevenind, în același timp, infecțiile pielii.

Încercați proprietățile benefice oferite de aloe vera. Previne deshidratarea celulelor pielii. Doar un strat subțire de aloe vera este suficient. În ceea ce privește frecvența de aplicare, ei bine, o puteți folosi în funcție de nevoie.

O opțiune perfectă este, de asemenea, vitamina A și vitamina E care protejează buzele și ajută regenerarea acestora.

Smântână înmoaie pielea buzelor și le menține hidratare datorită cantității ridicate de grăsime. Porodusele naturale sunt cele mai bune pentru acest tip de afecțiune.

Puteți, de asemena, prepara un exfoliant de buze pe bază de zahăr și ulei. Acesta trebuie folosit de două ori pe săptămână pentru un efect mai bun. Puteți masa buzele crăpate cu o periuță moale pentru a stimula circulația sângelui.

Amestecați miere și caș! Lăsați amestecul să acționeze la nivelul buzelor aproximativ 30 de minute.

Buzele crăpate reprezintă o problemă neplăcută, care ne poate afecta tot timpul anului. Țineți minte măsurile de prevenție care vă vor proteja buzele împotriva impactului nefavorabil al factorilor atmosferici.