Îngrijirea părului creţ ne poate provoca ameţeli. Şuviţele ondulate, creţe sau buclate nu ne permit întotdeauna să le descurcăm fără dureri, să le netezim perfect sau să creăm o coafură impecabilă. Ce se poate face în astfel de situaţii? Dacă vă confruntaţi cu probleme de stilizare a părului creţ, continuaţi să citiţi acest articol pentru a afla ce cosmetice, coafuri şi trucuri pot fi utile.

Păr creţ. Vă este familiar?

Părul este construit în proporţie de 85% din cheratină, în proporţie de 10-15% din apă, precum şi din minerale, pigmenţi şi lipide. De o importanţă majoră sunt aminoacizii cu sulf, care leagă fibrele de cheratină. Fiecare tulpină a firului de păr este acoperită de cuticule care, în cazul părului ondulat, creţ sau buclat, sunt ridicate. De fapt, aceasta este cea mai importantă caracteristică a părului creţ – porozitatea ridicată. Părul cu porozitate ridicată înseamnă şuviţe mate şi uscate cu tendinţă de electrizare. Un aspect interesant este că există câteva tipuri de păr creţ. Există păr ondulat, creţ şi aşa numitul păr afro. Fiecare dintre aceste tipuri de păr prezintă alte subtipuri care sunt caracterizate de diferite texturi şi de un anumit nivel de încreţire.

Ce nu este benefic pentru părul creţ

Există câteva tratamente şi produse cosmetice care nu sunt benefice pentru părului creţ. Prin urmare, dacă părul dumneavoastră este creţ, nu ar trebui să:

 • spălaţi părul cu apă fierbinte, deoarece aceasta facilitează deschiderea cuticulelor într-o mai mare măsură, şuviţele devenind astfel mate;
 • descurcaţi părul atunci când este uscat, deoarece aceasta facilitează electrizarea;
 • utilizaţi o perie cu dinţi fini, deoarece aceasta poate duce la ruperea sau smulgerea părului
 • uscaţi părul cu prosopul prin mişcări puternice;
 • utilizaţi aparate de uscat şi îndreptat părul care contribuie la deshidratarea părului;
 • expuneţi părul la proceduri intensive de stilizare;
 • aplicaţi cosmetice pe bază de alcool sau alţi detergenţi care deshidratează părul şi scalpul.

Cele mai bune ingrediente cosmetice pentru părul creţ

Atunci când achiziţionaţi produse cosmetice pentru păr creţ, căutaţi aceste trei tipuri de ingrediente a căror sarcină este de a hidrata şi hrăni şuviţele. Acestea sunt:

 1. Umectanţi – substanţe de hidratare care blochează umezeala în interiorul firului de păr şi oferă părului apă. Umectanţii sunt: acidul hialuronic, glicerina, sucul de aloe, mierea, ureea şi pantenolul.
 2. Emolienţii – creează un strat de protecţie, care redă bariera lipidică naturală şi reduce evaporarea apei. Acest grup de substanţe include: uleiul de seminţe de in, uleiul de argan, uleiul de măsline, untul Shea, untul de jojoba, siliconii, parafina.
 3. Proteinele – regenerează părul deteriorat. Le puteţi găsi în: ouă, iaurt şi kefir. Proteinele hidrolizate sunt: mătasea, cheratina, lăptişorul de matcă, colagenul şi l-cisteina.

Reţineţi că siliconii care aparţin grupului de substanţe emoliente nu îngrijesc deloc părul. Într-adevăr, acestea conferă un aspect neted şi o strălucire naturală deoarece creează un strat non-poros la nivelul fiecărui fir de păr. Avantajul acestei soluţii este că poluarea urbană nu poate pătrunde părul protejat de emolianţi pentru a-l deteriora. Prin urmare, ce putem face? Nu utilizaţi siliconi care nu sunt solubili în apă şi care pot fi îndepărtaţi din păr doar cu şampon cu conţinut SLS.

Cum se spală şi usucă părul creţ?

Părul creţ trebuie spălat cu delicateţe cu ajutorul unui şampon adecvat. Un aspect important este că apa rece sau călduţă este cea mai potrivită pentru ultima clătire a părului, pentru a ajuta la sigilarea cuticulelor. Şuviţele de păr trebuie uscate cu un prosop prin aplicarea unor mişcări delicate. Evitaţi să frecaţi puternic scalpul sau părul. Apoi, aplicaţi un balsam şi descurcaţi părul cu ajutorul unei perii cu dinţi largi. Dacă nu puteţi lăsa părul să se usuce în mod natural, uilizaţi un uscător cu tehnologie pe bază de ioni şi setaţi aparatul la jet de aer rece.

Cosmetice pentru păr creţ

 • Şamponul pentru păr creţ ar trebui să cureţe părul delicat şi să conţină o formulă uşoară care nu supraîncarcă părul. Un astfel de cosmetic previne electrizarea părului. De asemenea, poate controla şi reda vitalitatea naturală a şuviţelor ondulate şi creţe. Acest tip de produs ar trebui să conţină, printre altele: extract de bambus, proteine şi uleiuri vegetale.
 • Balsamul pentru păr creţ ar trebui să conţină emolienţi care refac bariera lipidică cu proprietăţi de consolidare şi netezire. În plus, un astfel de produs cosmetic previne deshidratarea, slăbirea şi căderea excesivă a părului. De asemenea, balsamul pentru păr creţ lasă părul strălucitor, îi îmbunătăţeşte condiţia şi ajută şuviţele să devină mai rezistente la factorii externi. Proprietăţi similare au şi uleiurile naturale. Un tratament de îngrijire popular şi eficient care necesită uleiuri naturale este tratamentul de păr cu ulei. Dacă doriţi să vă trataţi părul creţ cu uleiuri, alegeţi: uleiul de midgale dulci, uleiul de cocos, uleiul de măsline.

Cum se îngreunează părul creţ?

Există numeroase metode de îngreunare a părului creţ. Datorită acestora, şuviţele vor beneficia de un aspect la modă şi îngrijit. Modul în care arată părul creţ după ce a fost tuns depinde de: coafura naturală, grosimea buclelor şi tipul buclelor. Prin urmare, cea mai bună şi sigură metodă este de a vizita un stilist de păr profesionist şi experimentat. Un stilist de păr vă va oferi sfaturi cu privire la cât de lung ar trebui să fie părul pentru a se potrivi cu forma feţii dumneavoastră. De asemenea, acesta vă poate oferi câteva sfaturi despre cum vă puteţi îngriji părul creţ şi ce cosmetice să utilizaţi.

Stilizarea părului creţ

Aceasta nu este o sarcină uşoară. Părul creţ este destul de dificil de controlat dar, din fericire, poate fi aranjat cu ajutorul cosmeticelor şi accesoriilor potrivite. Prin urmare, puteţi alege spume şi creme cu formulă uşoară. Distribuiţi cosmeticele la nivelul părului, utilizând o perie cu dinţi largi. Un instrument foarte util de stilizare a părului creţ este uscătorul de păr cu difuzor. În orice caz, dacă nu doriţi să vă stilizaţi părul în mod profesionist, lăsaţi-l să se stilizeze singur.