Nivelul crescut de estrogen în organismul femeilor însărcinate nu afectează doar dispoziţia, ci influenţează şi condiţia părului. Într-adevăr, femeile însărcinate au nevoie de îngrijire specială. Dar, de ce această îngrijire să nu vizeze şi părul? Fără discuţie, în timpul sarcinii, trebuie să acordăm o atenţie specială îngrijirii părului şi tratamentelor la care ne expunem părul. Cum se îngrijeşte părul în timpul sarcinii?
Păr gras în timpul sarcinii
Condiţia părului femeilor însărcinate depinde de trimestrul de sarcină. În timpul primelor săptămâni de sarcină, nivelul de sebum secretat de piele creşte, ceea ce duce la un scalp uleios. De aceea, este recomandată utilizarea şampoanelor şi balsamurilor speciale pentru acest tip de păr.
Părul gras trebuie spălat cu apă călduţă la fiecare 2-3 zile. În timpul acestei proceduri, scalpul nu trebuie masat foarte viguros pentru a nu facilita secreţia excesivă de sebum. În plus, se recomandă clătirea cu plante pentru a îngriji părul şi pentru a ameliora problema. Cele mai recomandate plante în acest caz sunt muşeţelul şi urzica. Ambele plante reglează funcţionarea glandelor sebacee, previn iritaţiile şi au acţiune bacteriostatică.
Păr fragil şi deshidratat în timpul sarcinii
Femeile cu păr fragil şi excesiv de deshidratat pot observa agravarea acestei probleme în timpul sarcinii. Lipsa hidratării poate fi echilibrată cu uleiuri, de exemplu, ulei de jojoba sau ulei de primulă de seară combinat cu substanţe cu proprietăţi puternice de hidratare precum d-pantenol sau colagen. Uleiurile pot fi cumpărate din plafare sau magazine de alimente eco. Acestea pot fi, de asemena, găsite în departamentele de aromaterapie ale magazinelor. În ceea ce priveşte agenţii de hidratare, aceştia se găsesc în produsele cosmetice de îngrijire a părului uscat. Aceste produse conţin substanţe pe bază de apă în doze multiple.
Se recomandă spălarea părului fragil şi deshidratat de cel mult două ori pe săptămână. Imediat după spălarea părului, este indicat să aplicaţi balsamuri speciale pentru păr excesiv de deshidratat. De asemenea, puteţi recurge la câteva remedii speciale. Pentru prepararea unui astfel de remediu, amestecaţi ulei de măsline cu un gălbenuş de ou şi distribuiţi uniform amestecul la nivelul părului. Înfăşuraţi părul într-un material sintetic precum o cască de duş sau folie de plastic. Masca de păr trebuie lăsată să acţioneze timp de 2-3 ore şi îndepărtată apoi cu apă caldă.
Vopsirea şi oxigenarea părului în timpul sarcinii
În primul rând, este interzisă utilizarea vopselurilor de păr în primul trimestru de sarcină. Amoniacul din conţinutul acestor produse poate ajunge în fluxul sanguin şi, astfel, în placentă. Deşi riscul este mai degrabă scăzut, aplicarea vopselurilor de păr în timpul sarcinii poate cauza reacţii alergice chiar şi femeilor care aplică în mod regular tratamente de vopsire a părului fără a avea simptome. În cazul unei nevoi presante de vopsire a părului în timpul sarcinii, este indicat să folosiţi şampone cu acţiune delicată, mousse-uri colorate sau henna.
Permanentul în timpul sarcinii
Permanentul este o altă procedură nerecomandată în timpul sarcinii. Inhalarea timp de câteva ore a aburilor emişi de produsele folosite pentru efectuarea procedurii pot provoca stări de ameţeală, greaţă şi leşin. În plus, este foarte posibil ca părul femeilor însărcinate să „modifice” permanentul din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organism. De aceea, efectul obţinut poate fi diferit de cel vizat.
Mătreaţa în timpul sarcinii
Al doilea trimestru de sarcină este perioada când condiţia părului se îmbunăţeşte. Aceasta înseamnă că părul devine mai puternic şi îşi recapătă strălucirea pierdută. Din păcare, apar noi probleme – mătreaţa. Nu trebuie să aşteptaţi cuminţi ca mătreaţa să treacă de la sine deoarece riscul de innflamaţie a foliculilor creşte, ceea ce poate duce la iritarea scalpului. În lupta împotriva mătreţii, există câteva substanţe utile care vă pot ajuta: petrol cosmetic, extract de ridiche neagră sau urzică. O altă idee bună, care facilitează eliminarea mătreţii este aplicarea măştilor de păr preparate acasă pe bază de ulei de ricin, gălbenuş de ou şi câteva picături de suc de lămâie. În plus, este recomandată utilizarea şampoanelor şi balsamurilor anti-mătreaţă, uşor accesibile, în special cele pe bază de substanţe naturale.
Căderea părului în timpul sarcinii
O problemă pe care multe mame tinere o întâmpină este căderea excesivă a părului. În jurul celei de-a treia luni după naşterea bebeluşului, nivelul ridicat de estrogen începe să scadă rapid. Drept consecinţă, părul începe să se rărească. Din fericire, nu aveţi motive de îngrijorare – această etapă trece destul de rapid. În cazul femeilor care nu alăptează, această problemă se ameliorează după 6-9 luni. Evident, cele care îşi hrănesc copiii natural vor trebui să aştepte un pic mai mult pentru a observa regenerarea părului. Din cauza alăptării, prolactina este încă prezentă în organism. Acesta este un hormon al cărui nivel crescut cauzează căderea excesivă a părului.
Lasă un răspuns