Echilibrul contează foarte mult în îngrijirea părului şi scalpului. Pentru a menţine părul sănătos şi demn de invidiat, aveţi nevoie de emolienţi, umectanţi şi proteine în compoziţia produselor de păr gata preparate sau în ingredientele naturale. Aflaţi ce substanţe lipsesc părului dumneavoastră şi cum le puteţi furniza.

EMOLIENŢI PENTRU PROTECŢIA PĂRULUI

Emolienţii sunt ingrediente care înmoaie şi hidratează părul uscat sau pielea iritată. Acestea sunt, în mare parte, uleiuri şi alte grăsimi care îmbunătăţesc abilitatea părului de a sigila apa în interior. Părul electrizat şi dificil de stilizat este un simptom al lipsei de emolienţi în îngrijirea zilnicî. Aceste substanţe dr găsesc, în principal, în compoziţia măştilor şi balsamurilor de păr şi în produsele de protejare a vârfurilor părului. Printre emolienţi, putem enumera uleiul de argan, uleiul de măsline, untul de shea, uleiul de jojoba şi siliconul.

Reţineţi că…

Siliconul este un tip de emolient. Acesta poate fi clasificat în silicon solubil în apă, silicon care se poate îndepărta cu şampoane SLS cu acţiune moderată sau detergenţi şi silicon volatil. În cazul celui din urmă, un balsam este suficient, acesta oferind îngrijire suplimentară pentru păr şi scalp.

UMECTANŢI PENTRU HIDRATAREA PĂRULUI

Umectanţii sunt substanţe care sigilează umiditatea în interiorul firului de păr. Dacă aveţi părul uscat şi fragil, o doză de umectanţi va fi, cu siguranţă, utilă. Atenţie la folosirea produselor bogate în umectanţi, deoarece acestea pot electriza şi aspri părul în caz de umiditate ridicată a aerului. Glicerolul, mierea, pantenolul, Aloe Vera, gelul de seminţe de in, urea şi acidul hialuronic aparţin grupului de umectanţi.

Reţineţi că…

Utilizarea umectanţilor depinde de umiditatea şi temperatura aerului. Aerul cu umiditate ridicată este atras în interiorul firului de păr, provocând deshidratare. Pe de altă parte, în condiţii de aer uscat, umectanţii elimină apa din interiorul părului. Rezultatul? Părul devine uscat. Dacă doriţi să menţineţi părul hidratat permanent, utilizaţi umectanţii împreună cu emolienţii.

PROTEINE PENTRU REGENERAREA PĂRULUI

Proteinele sunt, cu alte cuvinte, aminoacizi. Acestea se găsesc atât în produsele cosmetice, cât şi în structura părului şi au rolul de a repara și netezi părul. Părul lipsit de proteine este subţire şi dificil de stilizat. Produsele cu conţinut proteic bogat sunt utile dacă părul dumneavoastră a fost supus recent unor proceduri termice. Dacă utilizaţi proteine în exces, părul va deveni fragil. Proteinele sunt clasificate în:

  • proteine cu greutate moleculară ridicată: grâu, lapte, mătase, ovăz, porumb, soia, elastină, colagen, gălbenuş de ou;
  • proteine hidrolizate (cele mai mici molecule de proteină): grâu, keratină, lapte, caseină, mătase, elastină, colagen;
  • aminoacizi: l-Cisteină, arginină.

Reţineţi că…

Nu este recomandată aplicarea unei cantități mari de proteine la nivelul părului cu porozitate ridicată, deoarece acestea fac părul extrem de uscat şi electrizat. Şampoanele cu proteine nu au niciun sens deoarece proteinele – pentru a începe să acţioneze – trebuie lăsate în păr în jur de 30 de minute. De aceea, o mască de păr cu proteine acţionează mult mai eficient. Dacă doriţi să evitaţi părul extrem de uscat, cu aport proteic excesiv, aplicaţi-le întotdeauna împreună cu umectanţi.

CUM SE FOLOSESC EMOLIENŢII, UMECTANŢII & PROTEINELE?

Acordaţi atenţie câtorva combinaţii de produse care conţin emolienţi, umectanţi şi proteine. Îngrijirea părului dumneavoastră folosind aceste substanţe poate fi efectuată după cum urmează. În primul rând, umeziţi părul cu apă, aplicaţi o mască pe bază de proteine şi clătiţi după perioada indicată în instrucţiuni. Apoi, aplicaţi o mască pe bază de umecanţi şi emolienţi, clătiţi şi utilizaţi un ser cu silicon.

Mai există încă un truc. Umeziţi părul şi aplicaţi o mască pe bază de umectanţi. După perioada indicată în instrucţiuni, clătiţi bine şi aplicaţi o mască cu proteine. După clătirea părului, utilizaţi o mască pe bază de emolienţi sau un ser cu silicon.

Există încă o metodă de hrănire a părului, prin care puteţi oferi cantitatea ideală din aceste trei substanţe. Aplicaţi un ulei de păr şi clătiţi sau spălaţi părul. Următoarea etapă se concentrează pe aplicarea unei măşti proteice, clătiţi după trecerea perioadei de timp recomandate de producător. La final, utilizaţi o mască pe bază de umectanţi sau emolienţi; un ser cu silicon va fi, de asemenea, eficient.