Rădăcină de aur, toiagul lui Aaron, radacina arctica, coroana regelui – toate aceste denumiri descriu o plantă cu flori mici, galbene şi frunze cărnoase. Rhadiola Rosea – a fost utilizată timp de secole în medicina tradiţională. Ameliorează stresul şi oboseala şi, de asemenea, îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea. Se pare că substanţele active din conţinutul său au efecte puternice de înfrumuseţare şi întinerire. Care sunt acestea? De ce întreaga lume este brusc interesată de aceste flori de munte, pline de farmec?

Rhodiola Rosea – descriere şi compoziţie

Planta este originară din zone reci circumpolare precum Scandinavia, Seberia şi o parte din America de Nord. Denumirea sa se datorează mirosului subtil şi plăcut, care este cel mai persistent după tăierea şi uscarea rădăcinii.

Proprietăţile de sănătate ale plantei nu reprezintă nimic nou – a fost folosită de secole de locuitorii regiunilor nordice, arctice ale Pământului. Are efect de revitalizare pentru organismul obosit din cauza vremii reci, influenţând pozitiv procesele de gândire şi, în plus, acţionează ca o bombă de vitamine, complementând perfect alimentaţia.

Rhadiola Rosea are o compoziţie foarte bogată şi neobişnuită: conţine o cantitate imensă de substanţe biologic active. Acestea includ: tirozol, procianidine, salidrozidă, colofoniu, cantităţi mari de flavonoide, acizi organici, polifenoli şi cantităţi mici de tanin, grăsimi, cumarine, ceară, zaharuri şi steroli.

Rhodiola Rosea – proprietăţi cosmetice

Tirozolul şi procianidinele sunt oxidanţi puternici. Aceştia încetinesc procesele de îmbătrânire la nivelul ţesuturilor şi, în plus, neutralizează acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, neutralizează efectele factorilor nocivi organismului, care cauzează îmbătrânirea prematură şi fragilitatea celulelor (poluarea aerului, alimentaţie deficitară, grăsimi nesaturate, metaboliţi, insomnie, substanţe de grudon şi ingrediente cosmetice controversate, medicamente şi stimulenţi). Datorită conţinutului ridicat de tirozol şi procianidine, Rhodiola protejează proteinele structurale din organism împotriva deteriorării, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii.

Flavonoidele cresc producţia de colagen şi elastină, prevenind distrugerea acestora. Aceasta înseamnă că Rhodiola Rosea asigură aspectul ferm şi tânăr al pielii, întăreşte părul de la rădicină (ie de la bulbi) şi previne căderea părului.

Acizii organici protejează pielea împotriva efectelor nocive ale factorilor interni, previn deshidratarea şi facilitează procesele care apar la nivelul celulelor pielii.

Rhodiola Rosea – utilizare cosmetică

Rădăcina acestei plante galbene este cea mai importantă parte – extractul obţinut din rădăcină este folosit în cremele faciale cu efect anti-îmbătrânire, creme pentru ochi, şampoane şi balsamuri pentru păr matur cu rezistenţă slăbită, fragil şi preduspus la cădere.

Datorită proprietăţilor antioxidante puternice, Rhodiola Rosea este un ingredient de neînlocuit în cosmeticele pentru îngrijirea „tenului în oraş”. Elimină radicalii liberi, protejează împotriva toxinelor, impurităţilor şi smogului.

Antioxidanţii proveniţi din rădăcina plantei sunt ideali pentru cosmeticele de îngrijire a părului – nu doar în balsamuri, ci şi în măştile de păr – acţionează intensiv pentru a regenera, proteja şi întări părul.

Rhodiola Rosea ajută la prevenirea căderii părului şi facilitează procesul de creştere. Extractul de Rhodiola Rosea stimulează creşterea firelor de păr sănătoase şi previne căderea şi electrizarea părului, redând elasticitatea. Părul devine lucios, puternic, neted şi uşor de stilizat.