Buzele crăpate, uscate şi inflamate în timpul iernii reprezintă o problemă cu care se confruntă numeroase persoane. Este bine să aflaţi cum se îngrijesc adecvat, astfel încât chiar şi în condiţii meteorologice dificile să vă puteţi bucura de buze moi, delicate şi bine hidratate. Care sunt cele mai eficiente moduri de a trata buzele crăpate iarna?

Inainte de a alege diferite scrub-uri şi măşti (preparate acasă şi cumpărate în drogherii), ar trebui să stăm un moment şi să ne gândim la motivul pentru care buzele noastre au o condiţie nefavorabilă. Ştim doar că aceasta se întâmplă, de obicei, toamna şi iarna.

Buze crăpate – cauze

Există mulţi factori care cauzează crăparea buzelor, însă aceştia nu sunt întotdeauna legaţi de starea generală de slăbiciune din timpul toamnei. De fapt, buzele se pot usca în orice anotimp al anului. Prin urmare, care sunt cauzele buzelor crăpate? Iată aici cele mai frecvente cauze:

  • deficienţa de vitamine B,
  • deshidratarea,
  • modificările hormonale adverse,
  • lipsa de protecţie a pielii delicate a buzelor,
  • vântul, soarele sau îngheţul,
  • umezirea buzelor afară,

Ştiaţi că…?

Rujul dumneavoastră preferat poate, de asemenea, cauza crăparea buzelor! Cum este posibil? Balsamurile de buze pe bază de umectanţi nu sunt potrivite iarna – în acest anotimp, buzele au nevoie de emolienţi (uleiuri grase, juleu pe bază de petrol) care previn pierderea de apă acumulată de umectanţi. Dacă nu sunt emoliente, buzele se pot usca chiar mai mult.

Cum se îngrijesc buzele crăpate?

Buzele cu tendinţa de a se usca şi crăpa au mai întâi nevoie de o îngrijire adecvată – delicată, bazată pe hidratarea şi protecţia acestora împotriva condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Ce trebuie să facem pentru a preveni uscarea şi crăparea buzelor şi cum regenerăm buzele deja crăpate?

  1. Utilizaţi zilnic un ruj hidratant de bună calitate.
  2. Utilizaţi scrub-uri în mod regulat (e.g. în fiecare săptămână).
  3. Nu vă umeziţi buzele când sunteţi afară şi este frig.
  4. Evitaţi cosmeticele pe bază de alcool.
  5. Aplicaţi creme cu filtre UV (de asemenea, balasamuri de buze).
  6. Evitaţi aplicarea rujurilor colorate atunci când aveţi buzele crăpate.
  7. Evitaţi alimentele condimentate şi acre deoarece provoacă durere.

Remedii preparate acasă pentru buze crăpate

Buzele crăpate au nevoie de hidratare şi regenerare, dar şi de aplicarea tratamentelor cu ulei. Cea mai eficientă, uşoară şi eficientă metodă de tratare a buzelor este cu ajutorul ingredientelor pe care le găsiţi în casă. Unele dintre cele mai bune produse de înfrumuseţare a buzelor sunt:

  • uleiurile naturale, e.g. uleiul de măsline, uleiul de argan,
  • uleiurile vegetale, e.g. untul de shea, uleiul de cocos
  • mierea (are efect antibacterian)
  • gelul de aloe
  • castravetele (bogat în vitamina C şi apă)
  • smântâna sau caşul.
1. Reţetă pentru scrub din zahăr preparat acasă

Cel mai eficient mod de a stimula regenerarea buzelor uscate este prin peeling. Procedura poate fi efectuată fără ajutor. Pentru a prepara un scrub acasă, veţi avea nevoie de: o lingură de zahăr + o lingură de miere sau un ulei natural. Utilizaţi acest amestec pentru masarea buzelor. Apoi, protejaţi-vă buzele cu un ruj cu proprietăţi de protecţie.

2. Reţetă pentru măşti preparate acasă
  • Mască de buze cu avocado
    Avocado este un fruct bogat în şapte vitamine şi o serie puternică de acizi nesaturaţi esenţiali. Astfel, masca va hrăni şi regenera perfect buzele crăpate. Zdrobiţi fructul, amestecaţi-l cu ulei şi aplicaţi amestecul timp de câteva minute la nivelul buzelor.
  • Mască cu miere, smântână şi caş
    O altă opţiunea este amestecul preparat din caş şi miere. Amestecaţi ambele ingrediente şi aplicaţi un strat gros la nivelul buzelor. Este eficient doar dacă nu este mâncat, prin urmare, infrângeţi pofta şi încercaţi să menţineţi pasta la nivelul buzelor timp de o jumătate de oră.