Naturaleţea şi-a croit drum în ritualul de îngrijire zilnică. Ne luptăm pentru conversia cosmeticelor sintetice cu alternativele acestora cu compoziţie ecologică şi sănătoasă. Ce puteţi folosi pentru a vă spăla părul în loc de şampon? Descoperiţi 8 soluţii alternative. Unele dintre acestea vă vor surprinde!

Găsirea unui şampon care nu conţine substanţe dăunătoare şi iritante este o sarcină dificilă. Mai ales atunci când trebuie să găsim un produs potrivit condiţiei şi tipului nostru de păr. Adăugarea excesivă de ingrediente adiţionale în compoziţia şampoanelor nu înseamnă cu acestea vor acţiona mai benefic. De cele mai multe ori, cu cât există mai multe ingrediente, cu atât părul are mai mult de suferit, devenind supraîncărcat şi uscat. Trebuie să reţineţi că pielea scalpului este sensibilă, prin urmare, vă recomandăm să testaţi diferite opţiuni pentru a găsi o modalitate de a vă spăla părul care să nu provoace iritaţii.

CE PUTEŢI FOLOSI ÎN LOC DE ŞAMPON PENTRU SPĂLAREA PĂRULUI?

• Apă pură

Este posibil să vă spălaţi părul doar cu apă. Începutul poate fi dificil deoarece apa nu face spumă singură şi putem avea impresia că părul nu este spălat cum trebuie. Cu toate acestea, apa este capabilă să elimine tot ce este solubil în apă. Nu are calităţi de degresare precum şampoanele şi, astfel, poate crea impresia de spălare insificientă sau de îngrăşare a părului. Spălarea corespunzătoare (deplină şi fără grabă) a părului cu apă nu elimină excesul de sebum de la nivelul pielii, ci îl răspândeşte pe întreaga suprafaţă a părului. Astfel, părul de la bază este mai proapăt, iar şuviţele pe toată lungimea acestora obţin o protecţie naturală împotriva deshidratării.

• Săpun şi oţet

Un bun înlocuitor pentru şampon este, de asemenea, săpunul, însă, din păcate, nu orice tip de săpun. Doar săpunurile cu potasiu ar trebui folosite pentru curăţarea părului. Acest lucru este dificil deoarece majoritatea săpunurilor disponibile în magazine sunt săpunuri pe bază de sodiu şi acestea nu îngrijesc bine părul. Dacă puteţi cumpăra un săpun cu potasiu, aplicaţi la nivelul mâinilor până face spumă şi apoi aplicaţi la baza părului, masaţi bine scalpul, apoi clătiţi. În orice caz, reţineţi să finalizaţi spălarea părului, clătind cu un oţet de cidru – săpunul are un pH neadecvat, care trebuie echilibrat pentru a închide cuticulele părului.

• Praf de copt şi oţet

Spălarea părului cu praf de copt a deveni recent o metodă foarte populară. Această alternativă nu poate fi efectuată fără a fi urmată de clătirea cu oţet de cidru – praful de copt are un pH puternic alcalin, care nu este potrivit pentru păr. În orice caz, acesta are, de asemenea, proprietăţi minunate. Absoarbe excesul de sebum, are proprietăţi antibacteriene şi ajută la eliminarea impurităţilor din păr (chiar şi pe cele greu de îndepărtat). Există două opţiuni din care puteţi alege pentru a vă spăla părul cu praf de copt: un amestec pe bază de apă sau o pastă groasă (2 linguriţe de praf de copt cu 2 lingurţe de apă sau o linguriţă de balsam).

Gălbenuş de ou

Nu multe persoane cunosc faptul că părul poate fi spălat doar cu gălbenuş de ou. Singurul argument împotriva acestei metode este mirosul nu atât de plăcut al oului crud şi riscul de aplicare a unei cantităţi prea mari de proteine la nivelul părului. Gălbenuşul de ou este bogat în proteine, iar excesul de proteine poate cauza electrizarea necontrolată a părului sănătos. În orice caz, dacă aveţi părul uscat sau normal, nu ezitaţi să încercaţi această metodă. Cum vă puteţi spăla părul cu gălbenuş de ou? Aveţi nevoie de 2-3 gălbenuşuri de ou bătute, aplicaţi-le la rădăcina părului şi masaţi scalpul, ca şi cum aţi spăla părul cu şampon. Acest şampon natural de păr poate fi îmbogăţit cu suc de lămâie, care, de asemenea, vă va deschide părul la culoare şi îi va conferi oului o textură plăcută.

• Produs intim

Cu ceva timp în urmă, blogosfera a explodat atunci când una dintre blogeriţe şi-a descris rutina de spălare a părului cu un produs intim. Deşi nu sună foarte rezonabil, adevărul este că acesta este unul dintre cele mai delicate produse cosmetice pe care le putem cumpăra. Acestea sunt concepute pentru zonele sensibile ale corpului, prin urmare, cu siguranţă că nu vor deteriora părul sau scalpul. Astfel de produse au un pH potrivit şi conţin detergenţi cu acţiune foarte delicată, astfel încât, pot curăţa eficient părul, fără a perturba bariera naturală de protecţie a stratului hidrolipidic.

• Balsam de păr

Una dintre metodele recomandate de stilişti de spălare a părului este folosirea unui balsam. Este o soluţie minunată în cazul părului uscat şi deteriorat sau părului creţ. Şamponul poate deshidrata adiţional părul, făcându-l mat şi tern, în timp ce un balsam poate oferi părul substanţe nutritive valoroase. Balsamul nu este atât de eficient în purificarea scalpului şi eliminarea excesului de sebum, dar are o acţiune mult mai delicată. Cel mai bun balsam pentru spălarea părului este cel fără siliconi şi parafină, cu o formulă uşoară şi cu o compoziţie naturală. Este necesar să utilizaţi o cantitate mult mai mare de balsam decât de şampon.

• Argilă şi oţet

Există argilă care, de asemenea, poate fi utilizată ca înlocuitor pentru şampon. Aceasta este argila Moroccan Ghassoul. De cele mai multe ori, este aleasă pentru îngrijirea tenului gras, anceic sau impur, dar este potrivită şi pentru spălarea părului. Se foloseşte, în principal, datorită proprietăţilor sale de degresare, de reglarea a secreţiei de sebum şi de curăţare a scalpului de toxine. Puteţi prepara o pastă de spălare pe bază de argilă Ghassoul – doar amestecaţi-o cu apă. Masaţi această pastă la nivelul scalpului şi lăsaţi-o să acţioneze câteva minute. Apoi, spălaţi părul cu apă caldă şi finalizaţi procedura clătind părul cu oţet de cidru pentru a echilibra pH-ul scalpului.

Infuzie cu nuci de arbore de săpun

Cojile uscate ale nucilor arborelui indian Sapindus Mukorossi sunt denumite nuci ale arborelui de săpun. Acestea sunt utilizate ca o pudră ecologică de spălare şi ca înlocuitor pentru toate produsele chimice din gospădărie. Acestea, de asemenea, pot fi utilizate cu succes în îngrijirea părului, de exemplu, pentru spălarea părului. Nucile arborelui de săpun conţin saponină, o substanţă naturală care face spumă în contact cu apă şi curăţă eficient. Fierbeţi nucile pentru a vă spăla părul. Introduceţi opt nuci în apă fiartă şi lăsaţi să fiarbă timp de 5 minute. Răciţi preparatul şi turnaţi-l la nivelul scalpului şi părului umed, masaţi delicat şi clătiţi. Infuzia nu miroase foarte plăcut, dar nicio grijă, mirosul nu rămâne în păr. Prin urmare, puteţi folosi fără sfială nuci de arbore de săpun ca înlocuitor natural pentru şampon.