Ce nu prieşte părului dumneavoastră? Sigur aveţi câteva idei. În primul rând, placa de îndreptare a părului – plăcile sale extrem de fierbinţi ard părul şi distrug legăturile disulfidice din interior. Altceva? Soarele – evident, este un inamic fatal al tinereţii. Mai presus de toate, însă, ştiţi care este greşeala numărul unu în îngrijirea părului?
Cum să NU vă îngrijiţi părul?
Părului nu îi prieşte:
1. Căldura
Nu mă refer doar la placa de păr. Acţiunea sa distructivă pare evidentă (niciun tip de păr nu poate face faţă temperaturilor extreme pe termen lung). Un uscător obişnuit şi „inofensiv” poate deteriora atât părul, cât şi scalpul. În jur de 40 de grade Celsius este temepratura optimă. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât deteriorarea este mai semnificativă.
2. Procedurile agresive
Deteriorarea mecanică slăbeşte părul şi facilitează căderea şi ruperea acestuia; structura sa devine treptat din ce în ce mai nefavorabilă. Deteriorarea mecanică este asociată cu cele mai frecvente greşeli de îngrijire a părului – uscarea prin frecare agresivă după spălarea părului. Părul ud este mai predispus la deteriorare, prin urmare este necesar să eliminaţi delicat excesul de apă. A adormi cu părul ud are acelaşi efect (negativ). În timpul somnului, ne răsucim şi întoarcem, frecând părul pe pernă, ceea ce duce la deteriorarea structurii firului de păr.
3. Produsele nepotrivite de păr
Produsele de spălare şi îngrijire afectează în mare măsură aspectul părului. Multe produse oferă efecte negative în locul celor dorite – asta deoarece diagnosticăm incorect starea şi tipul părului. Pentru a afla ce trebuie să furinizăm părului în îngrijirea zilnică – este recomandat să aflăm care este porozitatea părului, mai exact, aspectul, condiţia, structura și nevoile părului. Veți descoperi o mulţime de teste de porozitate a părului online – tot ce trebuie să faceţi este să răspundeţi la câteva întrebări despre rutina de îngrijire şi despre aspectul părului pentru a afla porozitate şi structura sa, precum şi ce trebuie să folosiţi pentru a-l îngriji. Astfel, veţi evita e.g. furnizarea unei cantități excesive de proteine sau reziduurile de keratină, care pot contribui la ruperea, căderea şi blocarea procesului de creştere a părului.
4. Soarele
Toată lumea ştie că radiaţiile UV provoacă o mulţime de boli oncologie grave la nivelul pielii. Totuşi, nu doar pielea are nevoie de protecţie. Părul, de asemenea, este afectat de soare deoarece lumina intensivă a acestuia lipseşte părul de melanină, deshidratează puternic, creşte nivelul de porozotate, slăbeşte bulbii şi irită scalpul. Pentru a preveni deteriorarea părului cauzată de soare – optaţi pentru o pălărie şi un ulei natural de păr – acesta conţine filtre naturale UV care protejează părul împotriva radiaţiilor nocive.
5. Procesarea chimică
Oxigenarea, îndreptarea şi permanentul – aceste tratamente sunt menite să vă îmbunătăţească aspectul frumos, dat trebuie să reţineţi că este necesar să le reduceţi frecvenţa şi să oferiţi părului îngrijire corespunzătoare după efectuarea procedurii pentru a preveni deteriorarea excesivă a părului. Aplicarea tratamentelor cu uleiuri potrivite este cea mai bună terapie de înfrumuseţare a părului pe care o puteţi alege.
6. Silicoanele, parabenii & SLS
Ingredientele artificiale, comedogenice din şampoane şi balsamuri îmbunătăţesc aspectul părului doar temporar (părul poate deveni strălucitor şi neted), însă după un timp, aceste ingrediente controversate deshidratează şi se depozitează la rădăcinile părului. De asemenea, parabenii, silicoanele şi derivatele pe bază de petrol sunt de vină pentru starea nefavorabilă a scalpului. Atunci când cumpăraţi un şampon sau balsam – verificaţi dacă lista de ingrediente este benefică, fără substanţe nocive.
7. Produsele de stilizare a părului
Stilizarea părului are şi o parte negativă. Toate tipurile de loţiuni, paste, geluri şi spray-uri de stilizare se depun la nivelul firelor de păr şi le deteriorează condiţia. Acestea includ, în cele mai multe cazuri, alcool, care deteriorează şi deshidratează părul şi alte substanţe sintetice, care lasă părul fragil. De aceea, aplicaţi spray-uri și loțiuni de păr ocazional – evenimente importante, o noapte în oraş, sărbători. În rutina zilnică, permiteţi părului să se regenereze evitând substanţele chimice.
8. Fumatul ţigărilor
În afară de impactul extrem de nociv asupra sănătăţii, ţigările, mai exact – compuşii incluşi în ţigări – înrăutăţesc starea pielii şi a părului. Acestea slăbesc bulbii, distrug structura internă şi afectează aspectul părului. Fumul de ţigară ajunge în interiorul firului de păr, deteriorându-l; de asemenea, capacitatea de absobţie a substanţelor nutritive din compoziţia şampoanelor şi balsamurilor este redusă. Fumătorii se plâng frecvent de blocarea procesului de creştere şi intesificarea căderii părului.
9. Stresul
Stresul pe termen lung şi cronic este nociv atât pentru dispoziţie, cât şi pentru condiţia părului şi a pielii. Persoanele cu un stil de viață stresant au tendinţa de a se plânge de diferite probleme de piele, precum și de căderea şi blocarea creşterii părului. Pentru a înrăutăţi şi mai mult lucrurile, stresul facilitează apariţia prematură a ridurilor. Dacă sunteţi deseori nervoase şi supărate – încercaţi să găsiţi o formă de relaxare care vă permite să vă calmaţi cel puţin un pic. Yoga, meditaţie, plimbări lungi, băi relaxante sau aromaterapie? Faceţi tot posibilul pentru a găsi un moment de relaxare în fiecare zi şi reţineţi importanţa somnului odihnitor. Părul şi pielea dumneavoastră vă vor fi recunoscătoare!
10. Alimentaţia nesănătoasă
Ce consumăm – nutrienţii pe care îi oferim organismului – are o influenţă directă asupra aspectului părului şi pielii. Asiguraţi-vă că alimentaţia dumneavoastră este echilibrată şi abundă în vitamine şi minerale. Încercaţi să reduceţi ţigările, alcoolul şi alimentele procesate pentru a observa o transformare pozitivă şi rapidă a podoabei capilare.
Lasă un răspuns