Căderea părului este un proces natural. Căderea a aproximativ 50 de fire de păr pe zi este considerată normală. Acest număr creşte la 100 de fire de păr toamna. Motive de îngrijorare există doar atunci când căderea părului se intensifică. Este momentul ideal să încercaţi câteva remedii de hrănire a părului şi scalpului. Dacă se dovedesc a fi ineficiente, consultaţi un doctor; un specialist în tricologie tratează afecţiunile părului şi scalpului. Înainte de a afla remediile pentru căderea părului, descoperiţi cauzele căderii părului.

De ce ne cade părul

Căderea părului nu ar trebui să ne provoace nopţi nedormite dacă nu durează mult timp şi dacă apare doar în anumite sezoane, de exemplu, la începutul primăverii şi toamna. Aceasta este perioadă când vremea şi, în consecinţă, pielea trec prin anumite schimbări. Iarna şi vara – pielea uscată are nevoie de o doză dublă de hidratare. Condiţia slăbită a organismului se manifestă prin unghii fragile, probleme de piele şi căderea părului.

Hormonii, de asemenea, au un impact asupra căderii sezoniere a părului. Estrogenul – hormonul feminin – este secretat în cantităţi mai mari primăvara şi vara datorită luminii soarelui. Pe de altă parte, producţia sa este mai redusă toamna şi iarna; în acelaşi timp, nivelul de testosteron creşte, ceea ce facilitează căderea părului.

Remedii pentru căderea părului

Pentru a preveni căderea părului sau, cel puţin, pentru a reduce acest proces, este necesar să:

  • vă schimbaţi alimentaţia
    Mai exact – să o îmbunătăţiţi cu acizi graşi nesaturaţi care pot fi găsiţi în uleiul de măsline, măsline, seminţe de dovleac sau de floarea soarelui. La două zile, consumaţi proteine de peşte în diferite forme şi fructe bogate în vitamine. Chiar şi fructele îngheţate sunt recomandate – acestea conţin, de asemenea, o mulţime de substanţe nutritive;
  • tăiaţi doi sau trei centrimetri
    Stilul pixie este recoamndat pentru păr foarte scurt;
  • utilizaţi mai rar uscătorul sau alte instrumente termice de stilizare
    Dacă obişnuiţi să folosiţi un flux de aer fierbinte. Aerul rece nu deteriorează părului, prin urmare, poate fi utilizat zilnic;
  • vă hidrataţi părul
    Înainte de spălarea părului, încercaţi să aplicaţi o loţiune de hidratare sau un ulei de păr, lăsând să acţioneze timp de o oră. După spălare, aplicaţi un balsam bun pe toată lungimea părului;
  • vă îngrijiţi scalpul
    În acest scop, aplicaţi regulat un scrub delicat la nivelul scalpului, spălaţi folosind produse cu acţiune moderată şi menţineţi scalpul hidratat. Dacă vă confuntaţi cu probleme de îngrăşare a scalpului, renunţaţi la masaj, apă fierbinte pentru clătire şi băi fierbinţi, deoarece pielea încălzită transpiră şi devine uleioasă;
  • strângeţi părul şi purtaţi căciulă iarna şi toamna
    Vremea afectează condiţia scalpului şi părului – temperaturile scăzute şi vântul puternic deteriorează părul. De aceea, este recomandat să purtaţi căciulă.

Căderea părului vs Alegerea şamponului

Utilizarea unor produse nepotrivite poate cauza căderea părului, deshidratare, prurit şi mătreaţă. De aceea, înainte de a cumpăra un şampon sau balsam, asiguraţi-vă că vă cunoaşteţi tipul de păr. Tipul de păr denumit păr mixt – scalp uleios şi vârfuri uscate – îşi pierde prospeţimea şi forma rapid. Îngrijirea acestui tip de păr este problematică deaorece aveţi nevoie de câteva produse diferite – pentru spălare şi pentru hidratarea vârfurilor de păr.

Pe de altă parte, părul gras devine static şi deformat cu uşurinţă atunci când purtăm căciulă. Doar la câteva ore de la spălare, părul devine gras şi capătă un aspect neîngrijit. Şampoanele pe bază de plante, fără uleiuri şi prea multe parfumuri, oferă cele mai bune rezultate pentru îngrijirea părului gras.

Părul uscat este, de obicei, deteriorat, tern, fragil şi are vârfurile depicate. În ciuda aplicării unei măşti sau balsam, rutina de perire este o adevărată provocare. Părul uscat este, în cele mai multe cazuri, consecinţa unei rutine incorecte de vopsire, expunerii la soare fără protecţie şi lipsa produselor potrivite de hrănire a părului. Pentru îngrijirea părului uscat, optaţi pentru şampoane şi balsamuri speciale pentru acest tip de păr, mai exact, pentru produse de hidratare.

Pentru spălarea zilnică a părului, se recomandă utilizarea unor şampoane cu acţiune delicată, cu un număr cât mai mic de ingrediente. De aceea, şampoanele pentru bebeluşi şi nou născuţi sunt o alegere bună. Un şampon obişnuit, potrivit tipului de păr, trebuie folosit o dată sau de două ori pe săptămână – este suficient pentru a îndepărta impurităţile.

Balsamuri & loţiuni împotriva căderii părului 

Balsamul de păr este conceput pentru îngrijirea zilnică a părului Totuşi, acesta nu are proprietăţi de tratare şi regenerare a părului. În schimb, sigilează cuticulele părului şi facilitează rutina de periere. În acelaşi timp, este uşor de folosit – aplicaţi balsamul la nivelul părului, lăsaţi să acţioneze timp de câteva minute şi continuaţi-vă rutina obişnuită de dimineaţă sau seară. Balsamurile pot pe aplicate pe toată lungimea părului, dar mai ales pe vârfuri, însă nu pe scalp. În caz contrar, părul se va îngrăşa rapid. În comparaţie, o loţiune de păr este mai bogată în ingrediente de reparare şi poate fi aplicată de 2-3 ori pe săptămână.

În loc de balsamuri şi loţiuni de păr, puteţi încerca să vă clătiţi părul cu ceai de coada calului, de preferat amestecat cu rădăcini de brusture şi săpunăriţă. Femeile cu păr blond îşi pot clăti podoaba capilară cu ceai de muşeţel, datorită proprietăţilor sale de iluminare, antiinflamatorii şi calmante.